Zdrowe Żywienie

Bądż fit na wiosnę!

Choć za oknem jeszcze śnieg w powietrzu czuć już nadchodzącą wiosnę. Zbliża się czas ...

Sport / Rekreacja

Jakie suplementy są najlepsze dla sportowców?

Pojęcie suplementacji w odniesieniu do sportowców nabrało we współczesnej rzeczywistości bardzo szczególnego znaczenia. Na ry...

Dieta / Odchudzanie

Kosmetyki

Odżywianie i Dieta - książki

Odżywianie i Dieta - Książki

Dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białko tłuszcz, węglowodany, sacharoza, błonnik pokarmowy, cholesterol, kwasy tłuszczowe wybrane składniki mineralne i witaminy)

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Autor: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda
Rok wydania: 2005

Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białko tłuszcz, węglowodany, sacharoza, błonnik pokarmowy, cholesterol, kwasy tłuszczowe wybrane składniki mineralne i witaminy) w produktach spożywczych i potrawach wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia.

 

Odżywianie i Dieta - Książki

Suplementy Zywnościowe Dla Sportowców

Suplementy Zywnościowe Dla Sportowców
Autor: Frédéric Delavier, Michael Gundill
wydawnictwo: Aha!
Rok wydania: 2010

Podniesienie wytrzymałości.

Jaki preparat wybrać? Po pierwsze, należy określić niezbędne cechy potrzebne do wykonywania konkretnej aktywności fizycznej (wytrzymałość, siła, szybkość itd). Następnie wybrać z nich te, które nas ograniczają (brak wytrzymałości, siły, szybkości).

 

Odżywianie i Dieta - Książki

Zasady żywienia Planowanie i ocena Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

Zasady żywienia Planowanie i ocena Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
Autor: Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Halina Turlejska
Wydawca:  WSiP
Rok: 2013

Podręcznik do nowej podstawy programowej zgodnej z reformą 2012.

Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego.

 

Odżywianie i Dieta - Książki

Psychologia odżywiania się

Psychologia odżywiania się
Autor: Jane Ogden
wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rok wydania: 2011

Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.

Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego.

 

Odżywianie i Dieta - Książki

PARYSKA DIETA Jak osiągnąć optymalną masę ciała i ją utrzymać

PARYSKA DIETA Jak osiągnąć optymalną masę ciała i ją utrzymać
Autor: Jean-Michel Cohen
Wydawnictwo: REBIS
Rok: 2013

Słynny dietetyk Francji dr Jean-Michel Cohen, wskazuje jak osiągnąć idealną wagę ciała, nie wyrzekając się przyjemności jedzenia. Dr Jean-Michel Cohen pomógł ponad dwóm milionom pacjentów na całym świecie osiągnąć idealną wagę oraz ją ustabilizować, dzięki specjalnie zbilansowanym posiłkom. Jego trzy etapowy plan odchudzania zawiera 325 łatwych przepisów, pomocne wskazówki i praktyczne listy kontrolne, by uzyskać wymarzoną wagę i ją utrzymać.

 

Odżywianie i Dieta - Książki

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Autor: Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow

Wydawca:: PZWL

Rok: 2012


Książka Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia.
Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie.

Odżywianie i Dieta - Książki

Ekologia ciała. Dieta przywracająca prawidłowy rytm organizmu

Ekologia ciała. Dieta przywracająca prawidłowy rytm organizmu
Autor: Donna Gates, Linda Schatz
Wydawnictwo: Studio Astropsychologii

Jeśli odczuwasz zmęczenie, ból czy wahania nastroju i nie możesz się ich pozbyć pomimo wielu starań, to prawdopodobnie jesteś jedną z wielu osób, które cierpią na zakażenie grzybicze, nawet o tym nie wiedząc. W wyniku ich inwazji możesz mieć bóle głowy, stawów oraz mięśni, depresję, raka, alergie pokarmowe, problemy trawienne i inne zaburzenia związane ze spadkiem odporności. Książka ta ujawnia jak przywrócić i utrzymać wewnętrzną ekologię organizmu potrzebną do jego prawidłowego funkcjonowania.

 

Odżywianie i Dieta - Książki

Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się.  Potrzeby żywieniowe  Plan odżywiania

Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się
Autor: Urszula Mijakoska
Wydawnictwo: Edgar
Rok wydania: 2012

Na świecie istnieje kilkaset rodzajów diet odchudzających i wszystkie zapewniają, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki tym razem już na zawsze stracisz zbędne kilogramy. Jaka bywa rzeczywistość, wszyscy wiemy: albo brak efektów, albo utrata wagi i szybko następujący po niej efekt jo-jo. A w konsekwencji – kolejna dieta cud. Chcesz przerwać to błędne koło? Sięgnij po poradnik z unikalnym programem diet coachingu. Rozpocznij świadome odżywianie i zmień swoje życie już dziś!

 

Odżywianie i Dieta - Książki

Podstawy żywienia i dietoterapia

Podstawy żywienia i dietoterapia
Autor: Nancy J. Peckenpaugh, red. wyd. pol. Danuta Gajewska
Wydawca: Elsevier Urban & Partner
Rok: 2011

Podręcznik Podstawy żywienia i dietoterapia Peckenpaugh jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.

W publikacji Podstawy żywienia i dietoterapia:

  • fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych
  • zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych
  • leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów
  • profilaktyka i leczenie otyłości
  • ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające
  • tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.


Książka Podstawy żywienia i dietoterapia przydatna jest nie tylko lekarzom czy dietetykom, ale również osobom, które się odchudzają.

Odżywianie i Dieta - Książki

Opanuj swój metabolizm 3 sekrety diety, które zapewnią ciału równowagę hormonalną, zdrowie i seksowny wygląd


Autor: Jillian Michaels
Wydawnictwo: Laurum
Rok wydania: 2010

 

"Opanuj swój metabolizm 3 sekrety diety, które zapewnią ciału równowagę hormonalną, zdrowie i seksowny wygląd"

 

Masz dosyć odchudzania? Stosujesz diety beztłuszczowe i bezwęglowodanowe i chodzisz wiecznie głodny? Przestań to robić! Modnymi dietami powodującymi efekt jo-jo oraz nafaszerowanym chemikaliami pseudojedzeniem zrujnujesz tylko swoją przemianę materii. Jillian Michaels pomoże ci naprawić wyrządzone w ten sposób szkody i przywrócić właściwe funkcjonowanie poszczególnym hormonom oraz całemu układowi dokrewnemu.

Książka Opanuj swój metabolizm zawiera prosty trzyetapowy plan, który aktywizuje hormony sprzyjające odchudzaniu oraz powstrzymuje działanie tych, które powodują magazynowanie tłuszczu. Dzięki lekturze nauczysz się:

Odżywianie i Dieta - Książki

100 najważniejszych składników codziennej diety

Czy wiesz co jesz? 100 najważniejszych składników codziennej diety
Autor: Siegfried Schlett
wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2008

Które z substancji są absolutnie niezbędne w zdrowej i urozmaiconej diecie?
Jak konkretnie działają na nasz organizm? W jaki sposób zestawiać różne produkty, aby odżywiać się prawidłowo?

Odżywianie i Dieta - Książki

Odżywianie dla zdrowia - Paul - Pitchford

Odżywianie dla zdrowia
Autor: Paul Pitchford
Wydawnictwo: Galaktyka
Rok wydania: 2008

To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki. To pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja tego rodzaju, tak szeroko omawiająca zagadnienie zdrowego odżywiania!

Odżywianie i Dieta - Książki

Czy wiesz, co jesz? | m.in. 10 warunków zdrowego odżywiania

Czy wiesz, co jesz?
Autor: Irena Gumowska
Wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 1996

Spis rzeczy:
1. Dziesięć warunków zdrowego odżywiania
2. Czy umiesz kupować
3. Bez białka nie ma życia

 

Odżywianie i Dieta - Książki

 

Jesteś tym co jesz
Autor: Gillian McKeith
Wydawnictwo: REBIS
Rok wydania: 2005

Ponad 2 miliony sprzedanych egzemplarzy w Wielkiej Brytanii

Doktor Gillian McKeith osiągnęła niewiarygodne rezultaty, odmieniając nawyki żywieniowe najgorzej odżywiających się Brytyjczyków. Dzięki tej książce poznasz tajemnice jej fantastycznej diety i zmienisz swoje życie będziesz zdrowszy i szczęśliwszy.

 

Zdrowie, Ciało, Umysł

Ostanio komentowane

Skóra, Włosy, Paznokcie

SPA / Basen / Sauna

Wizyta w spa

Ostatnio na topie pojawił się nowy sposób na spędzenie chwil relaksu w malowniczym plenerze, w ...

Więcej w: Wyjdź z domu

Fitness, Ćwiczenia, Joga Pilates