Zdrowe Żywienie

Sól jest niezbędna do życia

Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. ...

Sport / Rekreacja

Jakie suplementy są najlepsze dla sportowców?

Pojęcie suplementacji w odniesieniu do sportowców nabrało we współczesnej rzeczywistości bardzo szczególnego znaczenia. Na ry...

Dieta / Odchudzanie

Kosmetyki

Zdrowie / Uroda / Ciało / Umysł

Naturalne olejki do pielęgnacji twarzy i ciała to dobra alternatywa dla osób, które chcą w naturalny i bezpieczny sposób pielęgnować swoją skórę. Oleje można też stosować jako maski do włosów i niektóre z nich wykorzystywać w kuchni. A tym artykule umówimy najbardziej znane i cenione oleje wykorzystywane w kosmetyce.

Olej arganowy

Bardzo popularny i drogi olej stosowany zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Olej pozyskiwany jest z owoców drzewa arganii żelaznej występującego tylko w południowo-zachodniej części Maroka. Proces pozyskiwania oleju jest bardzo pracochłonny, gdyż wytwarzany jest ręcznie z ziaren owoców drzewa arganowego, stąd jego wysoka cena. Olej arganowy zwany jest też „płynnym złotem Maroka” i posiada różne właściwości medyczne, między innymi poprawia krążenie i obniża poziom cholesterolu. Olej ten wspomaga też naturalną odporność organizmu i ma szerokie zastosowanie w kosmetyce jako składnik wielu kosmetyków. Olej występuje w dwóch postaciach, ciemniejszy używany w kuchni oraz jaśniejszy wykorzystywany do celów kosmetycznych.

Właściwości i zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce:

  • ochronne: chroni skórę przed niską temperaturą słońcem, wiatrem, zapobiega przebarwieniom,
  • przeciwzmarszczkowe: nawilża i wygładza skórę, neutralizuje wolne rodniki,
  • regenerujące: przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń, odmrożeń,
  • polecany jest do skór atopowych z trądzikiem, łuszczycą, egzemą,
  • wzmacniająco: działa na paznokcie, włosy regeneruje i odżywia, polecany jest do zwalczania łupieżu.

 

Olej jojoba

Ciekły wosk o żółtym zabarwieniu, otrzymywany jest z wycisku nasion krzewu simondsii kalifornijskiej. Pochodzi z Meksyku i jest bardzo odporny na temperaturę i utlenianie. Olej jojoba jest bogaty w witaminy A, E, F.

Właściwości i zastosowanie oleju jojoba w kosmetyce oleju jojoba:

  • wykorzystywany w pielęgnacji skóry alergicznej i nadwrażliwej, ze względu braku reakcji uczuleniowych z jego strony,
  • doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, zapobiegając przesuszaniu skóry suchej,
  • polecany przy stanach zapalnych skóry, łupieżu, trądziku.
  • polecany przy poparzeniach słonecznych, zapobiega też rozstępom skórnym pojawiających się np. w okresie dorastania czy ciąży,
  • wykorzystywany przy produkcji balsamów kremów maści, w wyniku rafinacji posiada bardzo lekką konsystencję, która nie działa komedogennie oraz nie pozostawia tłustego filtru na skórze.
  • polecany jako element kuracji odbudowującej zniszczoną płytkę paznokcia,
  • stosowany jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji włosów, wzmacnia włosy oraz ułatwia ich rozczesywanie.

 

Olej z wiesiołka

Olej stosuje się w lecznictwie oraz do wyrobu kosmetyków. Olej pozyskuje się z wyciskania drobnych twardych nasion. Olej zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma- linolenowy (GLA). Olej z wiesiołka posiada w swoim składzie jeszcze inne kwasy tłuszczowe- oleinowy, palmitynowy, stearynowy. Olej ma w swoim składzie też witaminę E, cynk, selen, magnez, wapń, posiada też białko bogate w aminokwasy siarkowe i enzymy. Ten niezwykle cenny skład, jakim dysponuje, ta niepozorna z wyglądu roślina sprawia, że jest tak chętnie wykorzystywany w medycynie i kosmetyce.

Właściwości i zastosowanie w kosmetyce oleju z wiesiołka:

  • pomaga przy chorobach skórnych, trądziku, trądziku różowatym, łuszczycy,
  • stosowany przy alergii, artretyzmie, stwardnieniu rozsianym,
  • wykorzystywany w walce z nadwagą, zapobiega magazynowaniu tłuszczów i ułatwia ich spalanie, pomaga usunąć toksyny z organizmu,
  • stosowany jako składnik kosmetyków zapewnia jędrną i elastyczną skórę,
  • nałożony na końcówki włosów skutecznie je zregeneruje,
  • wykazuje też właściwości antyrakowe.

 

Olej kokosowy

Pozyskiwany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry (twardego miąższu orzechów palmy kokosowej). Spotykany jest najczęściej jako rafirant, odkwaszany i wybielany. Olej w postaci płynnej jest zabarwiony na żółto. Najzdrowszy olej kokosowy to ten tłoczony na zimno zachowuje postać stałą w temperaturze do 26 stopni C i pachnie kokosami. Olej stosowany jest produkcji kwasów tłuszczowych, alkoholi oraz do wyrobu świec. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest jako balsam, maseczka na włosy, olejek do masażu lub kąpieli. Olej posiada właściwości nawilżające i odżywcze. Stosowany w kuchni jako środek do smarowania lub jako baza do deserów, może też być dodawany do sosów sałatkowych i dressingów.

Właściwości i zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce:

  • stosowany na skórę zapobiega łuszczeniu, przebarwieniom, obwisłej skórze.
  • może być stosowany jako krem przeciwsłoneczny (skutecznie chroni przed promieniowaniem UV)
  • stosowany w okresie jesienno- zimowym skutecznie chroni skórę przed wiatrem i mrozem.
  • wykorzystywany do masażu, zapewnia dobry poślizg i przyjemny zapach,
  • stosowany na włosy farbowane i zniszczone w postaci maski (im dłużej, tym lepiej) wzmacnia je i odżywia. Zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce należy stosować olej nierafinowany.

 

Olej z oliwek

Pozyskiwany jest na zimno i na gorąco z miąższu oliwek w wyniku procesu tłoczenia. Olej ten ma charakterystyczna zapach i smak, posiada też zmienne zabarwienie od złocistożółtego do zielonożółtego. Olej ten w niskich temperaturach mętnieje, jest wrażliwy na światło i powinien być przechowywany w butelkach z ciemnego szkła. Olej pochodzi, z krajów śródziemnomorskich stosowany jest, w przemyśle spożywczym, kuchni i kosmetyce.

Właściwości i zastosowanie w kosmetyce oleju z oliwek:

  • stosowany przy suchej łuszczącej i pękającej skórze zmiękcza ją i natłuszcza, przywracając właściwy skład sebum,
  • wykazuje właściwości łagodzące i kojące, wzmacnia naturalną odporność skóry, likwiduje szorstkość skóry,
  • posiada właściwości anty rodnikowe i jest naturalnym filtrem UV,
  • jest stosowany w leczeniu stanów zapalnych zewnętrznie i wewnętrznie,
  • wspomaga leczenie ran, oparzeń, atopowego zapalenia skóry,
  • łagodzi objawy łuszczycy i łupieżu,
  • polecana jest dla osób starszych i niemowląt, zwłaszcza kiedy źle tolerują preparaty syntetyczne. Najlepsze efekty uzyskamy, używając oleju z oliwek jako kosmetyk oraz środek spożywczy.


Na rynku dostępne są różne oleje, niektóre z nich mają zastosowanie zarówno w kosmetyce medycynie, jak i w kuchni. Wymienione tu oleje mają wielostronne zastosowanie i są naturalną opcją do pielęgnacji skóry. Wybierając, metodę pielęgnacji musimy, wziąć pod uwagę jej kondycję i potrzeby skóry. Warto jednak pamiętać, że naturalne produkty są najbardziej bezpieczne dla skóry jednak ich działanie będzie, rozłożone w czasie.

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Zmień obrazek

Zdrowie, Ciało, Umysł

Ostanio komentowane

Skóra, Włosy, Paznokcie

SPA / Basen / Sauna

Wizyta w spa

Ostatnio na topie pojawił się nowy sposób na spędzenie chwil relaksu w malowniczym plenerze, w ...

Więcej w: Wyjdź z domu

Fitness, Ćwiczenia, Joga Pilates