Zdrowa Żywność

Rzodkiewka - Dlaczego warto jeść

  • Rzodkiewki zwiększają odporność organizmu – są bogate w witaminę C. Dzięki zawierającym związkom siarki ma również działanie bakteriobójcze.
  • Idealne dla osób, które są na diecie. Jedna rzodkiewka to tylko 2 kalorie, a cały pęczek ok 20 kcal.
  • Zapobiegają nadciśnieniu – dzięki dużej ilości potasu, który wypiera sód z organizmu.
  • Mają działanie wykrztuśne – obecność olejków eterycznych, które leczą kaszel i oczyszczają zatoki.
  • Regulacja przemiany materii – ponieważ zawierają prawie komplet witamin z grupy B.
  • Zdrowe mocne serce. Dzięki występowaniu błonnika utrudnia przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków, dzięki czemu mamy go mniej we krwi.
  • Zwiększenie apetytu - wyrazisty smak wzbudza apetyt, a dzieci, które nie lubią warzyw chętnie jedzą rzodkiewkę
  • Rzodkiewka sprzyja zdrowym włosom. Siarka powoduje zmniejszenie wypadania włosów oraz pobudza do wzrostu oraz hamuje produkcję związków wpływających na przetłuszczanie włosów.

 

Tematy:

DIETA / ZDROWA ŻYWNOŚĆ / ODCHUDZANIE