Zdrowa Żywność

Zalety jedzenia brokuły

Te smaczne i wyjątkowo cenne dla zdrowia warzywa stają się coraz ważniejszymi składnikami w naszym menu. Brokuły, wysoko cenione za swą wartość odżywczą, mogą nam pomóc w zachowaniu dobrej formy. Dieta z ich udziałem jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo korzystna dla naszego organizmu. Jakimi właściwościami leczniczymi mogą nas zatem zaskoczyć brokuły?

Brokuły mogą skutecznie chronić przed rozwojem chorób nowotworowych, dostarczają nam również sporych ilości witamin, minerałów oraz beta karotenu.

Dodatkowym walorem jest znajdujący się w nich potas oraz kwas foliowy. Brokuły są jednocześnie dobrym źródłem selenu oraz błonnika, dzięki któremu nasz układ pokarmowy lepiej radzi sobie ze szkodliwymi substancjami i zanieczyszczeniami. Silniejsza odporność organizmu, skuteczna walka z wolnymi rodnikami oraz efektywne wsparcie dla serca – oto korzyści, jakie daje dieta bazująca na tych wyjątkowych warzywach.

Brokuły mogą tez pomóc w chwili, gdy pojawiają się problemy związane z ciśnieniem krwi. Ochrona przed rakiem, udarem mózgu oraz nowotworami to walory, dzięki którym brokuły cieszą się tak wielkim zainteresowaniem. Dieta z ich udziałem może się też okazać ciekawym i smacznym sposobem odżywiania się. Ciekawe przepisy na zupy, sałatki oraz dania z gotowanymi lub zapiekanymi warzywami sprawiają, że nasza kuchnia z pewnością zyska dzięki brokułom znacznie ciekawszą formę.

Jako dodatki do zapiekanek lub pizzy mogą się one sprawdzić rewelacyjnie, choć najzdrowsze są w chwili, gdy podajemy je jako warzywa gotowane na parze. To najlepszy sposób na to, by zachować możliwie jak najwyższą wartość odżywczą tych niezwykłych darów natury.