Zdrowa Żywność

Przyzwyczajeni jesteśmy do picia czarnej kawy - przyrządzamy ją na różne sposoby i nie wyobrażamy sobie często codziennego funkcjonowania bez jej wsparcia. Tymczasem zielona kawa również pobudza do działania, a oprócz tego jest antyoksydantem i wspomaga odchudzanie.

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

Zamiast wierzyć w różne cudowne środki na odchudzanie, warto systematycznie pić zieloną kawę. Jeśli nie unikamy ruchu i żywimy się racjonalnie, to będzie to dla nas bardzo dobra pomoc, a systematycznie pijąc ten napój utrzymamy szczupłą sylwetkę. Można pić ją rano, albo na przykład w pracy, lub gdy czujemy się zmęczeni.

Kawa zielona działa w sposób zbawienny na organizm osób lubiących podjadać – pomaga ograniczyć łaknienie. Sporo osób po jej wypiciu je po prostu mniej i dużo rozważniej.  Kawa przyspiesza metabolizm i jest wskazana, gdy chce się unormować poziom cholesterolu. Kto pije ten rodzaj kawy, ten może też liczyć na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn.

Kobiety, które zmagają się z cellulitem powinny zainteresować się zieloną kawą, a w szczególności olejkiem z tej rośliny. Okazuje się bowiem, że jest to naprawdę solidny sprzymierzeniec w walce z uciążliwym problemem.

 

Właściwości

Warto wiedzieć dlaczego ten specyfik, który jest tak naprawdę zwyczajną kawą nie poddaną procesowi palenia, ma zbawienne dla organizmu właściwości. Otóż proces palenia pozbawia kawę kwasu chlorogenowego, któremu zawdzięczamy dobrodziejstwa, jakie kryją w sobie ziarna. Dzięki temu, że w zielonej kawie zachowany zostaje kwas chlorogenowy (CGA), możemy cieszyć się jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Pijąc kawę zieloną, będziemy szybciej spalać tłuszcz, bo cukier w organizmie zacznie odkładać się w spowolnionym tempie!

 

Przygotowanie

Właściwości kawy zielonej to temat, który wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród osób pragnących zadbać lepiej o swoje zdrowie i wygląd. Trzeba jednak wiedzieć, jak ją przygotowywać, jeśli chce się w pełni korzystać z jej dobrodziejstw i walorów smakowych. Najlepiej jest mielić ją osobiście, choć można kupić też zieloną kawę już zmieloną - nie jest ona jednak tak ceniona jak ziarnista. W niektórych sklepach można zmielić zieloną kawę na miejscu. Trzeba wiedzieć, że ziarna zielonej kawy są bardzo twarde i mogą czasem uszkodzić młynek. Pamiętajmy też, by nie zalewać takiej kawy wrzątkiem, gdyż traci wówczas swoje najbardziej przez nas cenione zalety.

 

Alternatywy dla parzonego odpowiednika

W dzisiejszych czasach, w tabletkach jest już prawie wszystko, w tym także zielona kawa. Ze względu na jej specyficzny smak, wiele osób decyduje się właśnie na to rozwiązanie. Tutaj niestety trzeba bardzo uważać - Internet jest zasypany produktami niskiej jakości. Podejrzenia powinna zwracać wyjątkowo niska cena i niska zawartość kwasu chlorogenowego w produkcie. Dokładne przeczytanie składu produktu i przeanalizowanie go, powinno zminimalizować ryzyko nietrafionego zakupu. W sieci znajdują się różnego rodzaju strony internetowe - przewodniki, takie jak opinieozielonejkawie.pl, które mogą znacznie pomóc w dokonaniu odpowiedniej decyzji, rozwiania wątpliwości i dalszej edukacji na temat zielonej kawy.