Zdrowa Żywność

Pierwsze myśli, krążące wokół serka śmietankowego skupiają się wokół wyjętego z lodówki kubeczka i zjedzonego na deser, przez małych lub dużych łasuchów. Czasami samodzielnie, czasami w asyście słodkiej bułki, kromki pełnoziarnistego chleba, pachnących, świeżych owoców lub odrobiny miodu. Kolejna myśl – szybkie drugie śniadanie w pracy lub szkole, połykane niemalże w biegu, na stojąco, w gwarze krótkiej przerwy. Czy to koniec fantazji? Bynajmniej! To dopiero początek! I to jaki, spójrz sama na to, co przed tobą!

Nie od dzisiaj wiadomo, że najpiękniejsze cuda udaje się osiągnąć z banalnie prostych, zwyczajnych rzeczy. W kuchni ta zasada sprawdza się idealnie. Nie potrzebujesz kupować specjałów ze sklepów eko, odwiedzać wykwintnych, oryginalnych restauracji, czy biegać po food-jarmarkach w poszukiwaniu inspiracji i produktów do ich realizacji. Od dzisiaj cuda stworzysz we własnym domu. A bazą do ich wykonania będzie nie kto inny, jak serek śmietankowy, np. taki http://www.mlekoma.pl/produkty/emilki-2/. Lekkostrawny, delikatny, doskonały nawet dla małych dzieci lub osób starszych, stanie się bazą dla mnóstwa przepisów. Spójrzmy, gdzie zaprowadzi nas kuchenna magia.

Słodkości, miłości moja!

Marzą Ci się słodkie przysmaki? Voila! Sernik na zimno, ciasto marchewkowe z kremem z serka, rurki nadziewane serkiem zamiast kremu czy serkowe pączki to tylko początek. Bezpieczne mascarpone z serkiem zamiast jaj, bezy z okrasą serka śmietankowego a może po prostu babcine racuszki, pachnące wiejską sielanką?

Wytrawnie, proszę!

Serek śmietankowy, wbrew powszechnej opinii nadawania się jedynie do słodkich przysmaków jest świetną bazą potraw wytrawnych. Jajka faszerowane serkiem i warzywami, pasta serowo-ziołowa lub surowe warzywa z dipem z serka mogą być rewelacyjną, dietetyczną zakąską lub przystawką. Naleśniki z serkiem i łososiem okraszone pietruszką, kurczę zapiekane w pierzynce z serka lub kaszotto to pomysły na sycący i zdrowy obiad. A wszystko dzięki prostemu, śmietankowemu serkowi i jego smakowym walorom.

Zagranicznie?

Dip do pałeczek z warzyw stworzony na bazie serka, czosnku i ogórków, śmietankowe empanadas czy serobrownies to hity kuchni zachodnioeuropejskiej, wdzierające się na polskie stoły, goszczące coraz częściej w niejednym domu. Nowojorski Chantal to Ameryka i zjednoczone królestwo smaków w polskim, nieco lżejszym i mniej kalorycznym wydaniu. Tort śmietankowo-jabłkowy to osnuta świętami Bawaria. Odrobina hiszpańskiej salsy, burrito i fasola – smakowo czysta Ibiza.  A na uwieńczenie dzieła Cranachan malinowo-śmietankowy, aby ukończyć podróż po krajach i smakach świata.

Kto szuka nie błądzi? Kto błądzi, uczy się szukać. A nauki najlepsze pobiera się zaprzyjaźniając z kuchnią, eksperymentując i oddając serce swoim dziełom. Spróbuj i posmakuj, z serkiem śmietankowym przemierzając świat. Krok za krokiem, smak za smakiem, potrawa za potrawą, stań się królową wykwintnych przyjęć, znawczynią przepisów i obiektem westchnień o dokładkę.