Zdrowa Żywność

Zdrowe i odpowiednio zbilansowane posiłki to podstawa dla każdego, kto chce dbać o swoje ciało i kondycję. Często się jednak słyszy argument, że przygotowywanie takich potraw jest skomplikowane, czasochłonne i wymaga specjalistycznych kuchennych akcesoriów. Nic bardziej mylnego. Wystarczy dobry blender by przygotować wiele smacznych i zdrowych dań.

Niemal każdy w swojej kuchni ma kilka podstawowych akcesoriów takich jak czajnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa i oczywiście dobry blender. Dzięki niemu bez trudu przygotujesz wiele smacznych posiłków z warzyw i owoców. Oto kilka pomysłów.

Zupy krem

Szybkie i proste do przygotowania są doskonałym uzupełnieniem domowego menu. Możesz je przyrządzić na bulionie mięsnym lub wegańskim, czyli z samych warzyw. Bogaty wybór różnorodnych warzyw umożliwia podawanie kremów o urozmaiconych smakach, dzięki czemu świetnie wzbogacają twoją dietę.

Warto jednak pamiętać by robić je z warzyw sezonowych, czyli takich które w danym okresie są najświeższe i najsmaczniejsze.

Wiosną najlepsze będą zupy z botwiny, groszku cukrowego czy kalafiora. Latem zachwycać będą smakiem krem z pomidorów lub pomidorów i papryki. Jesienią doskonałe na rozgrzanie są zupy brokułowa i dyniowa, zaś zima to pora na krem z buraka, cebulową, czy z pieczonego selera.

Ich smak możesz wzbogacić dodając prażone ziarna słonecznika, pestki dyni czy orzechy albo chrupiące grzanki.

Wszystkie zupy są w łatwe i szybkie w przygotowaniu a po ich zmiksowaniu blenderem będą gładkie i gęste.

 

Smoothie i koktajle owocowe oraz warzywne

Czy wiesz czym się różnie smoothie od koktajlu? Bardzo często oba pojęcia są stosowane zamiennie, choć znacznie się od siebie różnią.

Koktajl – jest wykonywany na bazie mleka, jogurtu bądź maślanki do których dodajemy owoce, najlepiej sezonowe. Są świetnym dodatkiem do śniadania, lunchu lub jako deser. Najlepsza do koktajli jest maślanka o lekko kwaśnym smaku i gęstej konsystencji. Można dodać do nich odrobinę miodu lub słodzika, choć jeśli owoce są odpowiednio słodkie nie jest to potrzebne.

Smoothie – powstaje ze zmiksowanych owoców z dodatkiem lodu lub wody. Dzięki temu jest mniej kaloryczny i doskonały jako dodatek do dań w kuchni wegańskiej.

Coraz popularniejsze stają się również smoothie owocowo-warzywne, którą są bardzo pożywne i doskonale się nadają na lunch zamiast kanapki czy sałatki.

 

Ogromną zaletą koktajli i smoothie jest fakt, że bardzo łatwo i szybko się je przygotowuje. Wystarczą owoce, warzywa, woda lub mleko i oczywiście blender, w tym wypadku najlepszy jest kielichowy. Po kilku minutach masz szklankę pysznego napoju bogatego w witaminy i związki mineralne. Wiele świetnych przepisów znajdziesz na stronach internetowych oraz blogach kulinarnych.

Pasty do kanapek

Najczęściej do kanapek kupujemy wędlinę, czasem sery, rzadko kiedy rozszerzamy naszą dietę o coś innego. Ciekawą alternatywą mogą być jednak humusy i pasty, wykonywane na bazie cieciorki, fasoli czy innych warzyw. Coraz więcej takich produktów można kupić w sklepie, jednak znacznie zdrowszą i tańszą alternatywą jest robienie ich samemu. Co ciekawe, wbrew pozorom nie jest to wcale trudne ani czasochłonne.

Bardzo dobrą podstawę do pasty warzywnej stanowią ciecierzyca czy soja – rośliny strączkowe, które mają dość neutralny smak, więc świetnie komponują się z różnymi dodatkami a dodatkowo mają bardzo dużą zawartość białka. Smaki pasty mogą być przeróżne zależnie od tego jakie warzywa i dodatki się do nich wybierze, np. z pieczonym burakiem, porem, czy oliwkami. Tak jak w przypadku koktajli wystarczy wymieszać składniki, zmiksować na gładka masę blenderem i gotowe. Smacznego!

DIETA / ZDROWA ŻYWNOŚĆ / ODCHUDZANIE