Zasady żywienia Planowanie i ocena Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
Autor: Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Halina Turlejska
Wydawca: WSiP
Rok: 2013
Podręcznik do nowej podstawy programowej zgodnej z reformą 2012.
Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego.
Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
SPIS TREŚCI
1. Znaczenie nauki o żywieniu
2. Gospodarka energetyczna organizmu człowieka
3. Podstawowe składniki pokarmowe i ich rola
4. Przemiany składników pokarmowych
5. Witaminy i ich rola w organizmie człowieka
6. Składniki mineralne jako składniki pożywienia
7. Gospodarka wodna organizmu człowieka
8. Inne składniki pożywienia
9. Wartość energetyczna pożywienia
10. Wartość odżywcza produktów spożywczych
11. Żywność funkcjonalna, wzbogacona, suplementy diety i środki specjalnego przeznaczenia
12. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą
13. Bazy danych, tabele, programy komputerowe oraz znakowanie żywności
14. Normy żywienia i zalecane racje pokarmowe
15. Zasady żywienia ludności
16. Podstawy żywienia dietetycznego
17. Żywienie w profilaktyce chorób żywieniowo zależnych
18. Zwyczaje żywieniowe a alternatywne sposoby żywienia
19. Higiena procesu produkcji i zapobieganie zatruciom
20. Żywieniowa promocja zdrowia w Polsce.