Zdrowie / Uroda / Ciało / Umysł
Naturalne olejki do pielęgnacji twarzy i ciała to dobra alternatywa dla osób, które chcą w naturalny i bezpieczny sposób pielęgnować swoją skórę. Oleje można też stosować jako maski do włosów i niektóre z nich wykorzystywać w kuchni. A tym artykule umówimy najbardziej znane i cenione oleje wykorzystywane w kosmetyce.
Bardzo popularny i drogi olej stosowany zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Olej pozyskiwany jest z owoców drzewa arganii żelaznej występującego tylko w południowo-zachodniej części Maroka. Proces pozyskiwania oleju jest bardzo pracochłonny, gdyż wytwarzany jest ręcznie z ziaren owoców drzewa arganowego, stąd jego wysoka cena. Olej arganowy zwany jest też „płynnym złotem Maroka” i posiada różne właściwości medyczne, między innymi poprawia krążenie i obniża poziom cholesterolu. Olej ten wspomaga też naturalną odporność organizmu i ma szerokie zastosowanie w kosmetyce jako składnik wielu kosmetyków. Olej występuje w dwóch postaciach, ciemniejszy używany w kuchni oraz jaśniejszy wykorzystywany do celów kosmetycznych.
Ciekły wosk o żółtym zabarwieniu, otrzymywany jest z wycisku nasion krzewu simondsii kalifornijskiej. Pochodzi z Meksyku i jest bardzo odporny na temperaturę i utlenianie. Olej jojoba jest bogaty w witaminy A, E, F.
Olej stosuje się w lecznictwie oraz do wyrobu kosmetyków. Olej pozyskuje się z wyciskania drobnych twardych nasion. Olej zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma- linolenowy (GLA). Olej z wiesiołka posiada w swoim składzie jeszcze inne kwasy tłuszczowe- oleinowy, palmitynowy, stearynowy. Olej ma w swoim składzie też witaminę E, cynk, selen, magnez, wapń, posiada też białko bogate w aminokwasy siarkowe i enzymy. Ten niezwykle cenny skład, jakim dysponuje, ta niepozorna z wyglądu roślina sprawia, że jest tak chętnie wykorzystywany w medycynie i kosmetyce.
Pozyskiwany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry (twardego miąższu orzechów palmy kokosowej). Spotykany jest najczęściej jako rafirant, odkwaszany i wybielany. Olej w postaci płynnej jest zabarwiony na żółto. Najzdrowszy olej kokosowy to ten tłoczony na zimno zachowuje postać stałą w temperaturze do 26 stopni C i pachnie kokosami. Olej stosowany jest produkcji kwasów tłuszczowych, alkoholi oraz do wyrobu świec. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest jako balsam, maseczka na włosy, olejek do masażu lub kąpieli. Olej posiada właściwości nawilżające i odżywcze. Stosowany w kuchni jako środek do smarowania lub jako baza do deserów, może też być dodawany do sosów sałatkowych i dressingów.
Pozyskiwany jest na zimno i na gorąco z miąższu oliwek w wyniku procesu tłoczenia. Olej ten ma charakterystyczna zapach i smak, posiada też zmienne zabarwienie od złocistożółtego do zielonożółtego. Olej ten w niskich temperaturach mętnieje, jest wrażliwy na światło i powinien być przechowywany w butelkach z ciemnego szkła. Olej pochodzi, z krajów śródziemnomorskich stosowany jest, w przemyśle spożywczym, kuchni i kosmetyce.
Na rynku dostępne są różne oleje, niektóre z nich mają zastosowanie zarówno w kosmetyce medycynie, jak i w kuchni. Wymienione tu oleje mają wielostronne zastosowanie i są naturalną opcją do pielęgnacji skóry. Wybierając, metodę pielęgnacji musimy, wziąć pod uwagę jej kondycję i potrzeby skóry. Warto jednak pamiętać, że naturalne produkty są najbardziej bezpieczne dla skóry jednak ich działanie będzie, rozłożone w czasie.