Cukrzyca, miażdżyca i zawał serca to choroby, za które odpowiedzialność ponosi cukier, a nie otyłość!
Zespół naukowców z UCSF oraz dr Robert Lustig, endokrynolog dziecięcy alarmują, że cukier jest toksyczny. Stanowi większe zagrożenie dla zdrowia niż otyłość. W raporcie twierdzą, że cukier zmienia biochemię organizmu, co czyni go bardziej podatnym na choroby przewlekłe.
Prognozuje się, że w roku 2050, jedna trzecia Amerykanów będzie miała cukrzycę. W tym kraju bowiem ludzie jedzą i piją około 22 łyżeczek cukru dziennie!
Pod uwagę wzięty został nie tylko cukier, ale słodziki, miód i syropy słodzące. W codziennej diecie zapominamy, że cukier występuje także w pieczywie i żywności przetworzonej.
Niestety, cukier, tak jak tytoń i alkohol, uzależnia. U osób, które rezygnują ze słodyczy zaobserwowano objawy tzw. zespołu odstawienia.
Przemysł spożywczy broni swoich zysków twierdząc, że statystyki się mylą, a interpretacja wyników badań jest zbyt szeroka.