Pozytywne nastawienie i jasne określenie celu stosowania diety to podstawa, bez której nawet nie warto zaczynać walki z nadwagą. By osiągnąć sukces, trzeba zmienić nie tylko nawyki żywieniowe, ale również swój sposób myślenia o jedzeniu. Jak mądrze się odchudzać i na co zwrócić uwagę, wybierając dietę?
Jedzenie nie może wywoływać poczucia winy ani być sposobem pocieszania się czy zmniejszania stresu. Trzeba zaakceptować fakt, że odżywanie się to po prostu jeden z elementów naszego życia, służący zaspokajaniu głodu. Nie ma nic złego w tym, że sprawia nam ono przyjemność, ale nie może być jedynym jej źródłem.
Post? Tak, ale tylko krótkotrwały
Aby mądrze się odchudzać, trzeba wybrać mądrą dietę. Wiadomo, że nie każda jest dobra dla naszego zdrowia. Na przykład długotrwała głodówka powoduje, że organizm przestawia się z trybu spalania energii na bieżąco na jej magazynowanie. Początkowo tracimy na wadze, ale później spowolniony metabolizm powoduje, że coraz trudniej zrzucić kolejne kilogramy. Jednak post trwający krótko jest jak najbardziej wskazany. Stanowi on założenie diety 5:2. Stosując ją podczas dwóch dni w tygodniu, jemy dwa lekkostrawne posiłki dostarczające łącznie około 500-600 kalorii. Zapewnia to odtrucie organizmu, ale nie jest dla niego szokiem i nie zakłóca metabolizmu. Na ssanie w żołądku i nadmierny apetyt pomogą na przykład tabletki odchudzające DietBooster, które przyjmuje się podczas całego procesu odchudzania. Dieta 5:2 niesie także korzyści psychologiczne, ponieważ przez pozostałych pięć dni możemy spożywać dowolne produkty. Nie ma potrzeby odmawiania sobie ulubionych dań, dzięki czemu nie grożą nam napady obżarstwa w chwilach słabości i efekt jojo.
Bilansowanie posiłków
Ziemniaki, chleb, ryż, makarony i ciasta dostarczają głównie węglowodanów. Rano dadzą nam siłę na resztę dnia, możemy też po nie sięgnąć, jeśli w walce z niechcianymi kilogramami intensywnie trenujemy. Jeśli jednak większość dnia spędzamy przed komputerem, ograniczmy je na rzecz białka. Znajdziemy je w jajkach, mięsie i roślinach strączkowych. Dajmy szansę soczewicy, czarnej i czerwonej fasoli oraz soi.
Spróbujmy do każdego posiłku dodawać trochę warzyw. Wartościowe są brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchew czy szpinak. Część z nich dobrze nadaje się też na przetwory, na przykład kiszona kapusta, ogórki lub buraki. Jadajmy także sezonowe owoce ze straganów, takie jak borówki, agrest, czereśnie czy wiśnie. Można z nich również przygotować zdrowe soki lub sorbety.