W dzisiejszych czasach wielu z nas dba o swoje zdrowie bardziej niż nasi przodkowie. Częściowo wymuszają to na nas obecne czasy, w których do żywności dodawanych jest wiele ulepszaczy smaku. Znamy wszechobecne niezdrowe dodatki, którymi nafaszerowana jest żywność.
Mimo to bycie fit i zdrowym jest po prostu w modzie od wielu lat. Chodzimy częściej do lekarza, robimy badania kontrolne, poddajemy się zabiegom, żeby wyglądać zdrowiej, młodziej i atrakcyjniej oraz coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. W sklepach spożywczych często możemy zobaczyć osoby, które czytają etykiety przed zakupem produkt. Z tego powodu producenci żywności nieustannie próbują zachęcić do siebie konsumenta obecnością naturalnych składników w swoich produktach.
Popularnym składnikiem, który jest chętnie zamieniany na coś bardziej fit jest mąka pszenna, która jest głównie źródłem węglowodanów. Często oczyszczona ze zdrowej otoczki biologicznej, czyli witamin z grupy B, PP, F, substancji mineralnych i fermentów. Mąka pszenna posiada dużo skrobi, która jest ciężko trawiona przez nasz organizm.
Z tego właśnie powodu przygotowaliśmy dla Was artykuł poświęcony zdrowym mąkom, które warto spożywać zamiast mąki pszennej.
Na półkach sklepowych coraz więcej ofert przeróżnych mąk. Mąki, jakie możemy znaleźć w sklepach oprócz tradycyjnej mąki pszennej to m.in.
I znajdzie się jeszcze kilka innych. Zapewne przy takiej ilości mąk wiele osób się zastanawia jaką mąkę wybrać? Jaka mąka będzie najlepsza? Poniżej opiszemy 3 mąki, które górują nad mąką pszenną oraz zasługują na wyróżnienie.
Te trzy mąki mają specjalne właściwości zdrowotne, dlatego to właśnie im poświęcimy osobny kawałek tego artykułu.
Jeżeli chcemy zacząć przygodę ze zdrowymi mąkami to na początku najlepiej jest zacząć od mąki owsianej, ponieważ ciasta na jej bazie przypominają te z mąki pszennej. Mąka owsiana zawiera dużo białka i ma wysoką zawartość błonnika, który wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz minerały. Powinniśmy zwrócić na nią uwagę ze względu na zawartość cynku, magnezu, manganu i żelaza. Pomaga redukować poziom złego cholesterolu LDL, glukozy oraz insuliny we krwi oraz wspomaga rozwój pozytywnej flory bakteryjnej w jelitach. Idealnie się sprawdzi w kuchni przy wypiekach chleba.
Mąkę kukurydzianą rozpoznamy ją przez jej charaktery żółty kolor i neutralny smak. Bogata w karotenoidy - naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest źródłem białka, witaminy B1, B6, folianów, żelaza i cynku. Mąka ta idealnie sprawdzi się do pieczenia ciast i ciasteczek, smażenia naleśników, omletów, racuchów, zagęszczania zup, sosów czy kremów.
Wykorzystanie samej mąki gryczanej do wypieków nie jest najlepszym pomysłem ze względu na brak właściwości łączących, ale warto wymieszać ją z innymi mąkami bezglutenowymi, dzięki czemu będzie niesamowicie zdrowym zamiennikiem tradycyjnej mąki. Przez swój charakterystyczny smak często pomijana i niedoceniana Posiada niski indeks glikemiczny dlatego jest idealna dla osób, które są diabetykami. Nie zawiera glutenu, więc mogą spożywać ją osoby będące na diecie bezglutenowej. Potrawy z jej udziałem będą nie tylko zdrowe, ale też zapewnią dłuższe uczucie sytości.
Wybór mąki jest ważny, gdyż wpływa ona na smak i zdrowotność naszych posiłków. Szeroki wybór asortymentu na sklepowych półkach sprawia, że każdy może znaleźć zdrową mąkę odpowiednią dla siebie.