Odchudzanie / Dietetyka

ujemne kalorie

Masz trochę nadprogramowych kilogramów i chodzi Ci po głowie dieta odchudzająca? Jeżeli tak, na pewno szukasz różnych trików, które przyspieszą powrót do szczupłej sylwetki. Jedną z informacji, na które możesz natrafić, jest ta o ujemnych kaloriach. Czy coś takiego w ogóle istnieje? Wyjaśniamy.

 

Czym mają być tzw. ujemne kalorie?

Aby zrozumieć, o co chodzi z ujemnymi kaloriami, warto wyjaśnić, czym w ogóle są kalorie, a dokładniej – kilokalorie. Bo to właśnie „kilokaloria” kryje się pod określeniem „kcal” widocznym przy wartości energetycznej potraw.

Otóż jest to informacja o tym, ile energii dostarcza dany pokarm do organizmu. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystko, co trafi do żołądka, będzie mogło zostać „wykorzystane” przez ciało. Nie ma ono możliwości „spalenia” jedzenia w całości.

Właśnie w tym kontekście pojawia się pojęcie ujemnych kalorii, które mają być „dostarczane” do organizmu przez niektóre produkty spożywcze. Ich przyjmowanie ma powodować, że organizm włoży w ich spalenie więcej energii, niż zostanie mu dostarczone.

Na listę produktów, które mają być „ujemne kalorycznie” trafiły m.in. warzywa i owoce o bardzo niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika oraz wody – w tym seler naciowy, brokuły, pomidory, ogórki czy arbuzy. Pogląd ten obaliły jednak badania przeprowadzone przez ekspertów z University of Alabama. Nawet spożywanie wyłącznie tych produktów nie spowodowałoby, że do organizmu nie trafiłaby energia.

Mitem jest również to, jakoby lody dostarczały ujemnych kalorii z uwagi na to, że są zmrożone. Fakt ten miałby powodować, że organizm zużywa dużo energii na podgrzanie ich, co „neutralizuje” kalorie przyjęte w słodkim deserze. Jest to również oczywiście nieprawda – choćby z uwagi na ilość tłuszczu i cukru zawartych w lodach.

Zapomnij o ujemnych kaloriach. Zdrowa dieta odchudzająca to sposób na szczupłą sylwetkę

Jak zatem widzisz, ujemne kalorie to kolejny mit, który można odłożyć na tę samą półkę co różnego rodzaju diety-cud. A zatem w jaki sposób zacząć zrzucać na wadze? – Kluczem do sukcesu jest zdrowo zbilansowana dieta odchudzająca. Taka, która pozwala na regularne spożywanie smacznych, a zarazem pełnych wartościowych substancji odżywczych posiłków – podpowiada ekspert Nice To Fit You, firmy, która zapewnia spersonalizowaną dietę pudełkową, opartą o posiłki przygotowywane wspólnie przez dietetyków i szefów kuchni.

Jeśli chcesz, aby Twoja dieta odchudzająca przełożyła się na sukces w zrzucaniu wagi, zadbaj o:

  • odpowiednią kaloryczność posiłków – powinieneś spożywać o ok. 300 kcal mniej, niż wynosi Twoje zapotrzebowanie energetyczne,
  • zdrową równowagę makroskładników – a więc białek, tłuszczów oraz węglowodanów prostych i złożonych,
  • regularne jedzenie – najlepiej spożywać 5 posiłków dziennie, w 3-4-godzinnych odstępach,
  • wzbogacenie posiłków warzywami i owocami.

Wprowadzając te proste zmiany, bez nadmiernych wyrzeczeń, szybko dostrzeżesz różnicę. A jeśli obawiasz się, że nie podołasz czasowo z przygotowywaniem zdrowych posiłków, pomyśl np. o cateringu dietetycznym. Dzięki niemu będzie Ci łatwiej kontrolować to, co jesz.