Odchudzanie / Dietetyka

słodzik dietwital

Słodki smak jest uwielbiany przez ogromną liczbę osób. Dziś, w XXI wieku, cukier jest obecny niemal wszędzie - w wielu różnych produktach. Nie tylko w słodyczach, ale i w sosach czy gotowych daniach z marketu. Czy warto zmienić niezdrowy cukier na słodzik?

 

Czy warto zamienić cukier na słodzik?

Choć cukier jest bardzo smaczny jest również bardzo niezdrowy, dlatego też powinno się go unikać na co dzień, w innym wypadku niesienie ze sobą niebezpieczeństwo w postaci wielu ciężkich chorób i schorzeń. Kiedy dana osoba zaczyna przesadzać z cukrem, początkowo może mieć problemy w skupianiu się przez dłuższy czas, następnie pojawiają się kłopoty z pamięcią i z nauką, następnie może pojawić się nadwaga, grzybica, próchnica, otyłość, choroby immunologiczne, a także insulinooporność, wreszcie cukrzyca i zespół jelita drażliwego. Właśnie z tego powodu warto zainteresować się naturalnymi słodzikami, które nie podnoszą cukru we krwi, a pozwalają uzyskać smaczne napoje i potrawy.

Rodzaje naturalnych słodzików

Jakie są naturalne słodziki? Zdrowym słodzikiem może być na przykład miód czy owoce. Jednak są one bardzo kaloryczne i nie mogą być stosowane przez wiele osób – zwłaszcza tych mających problemy z poziomem cukru we krwi oraz tych osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Natomiast przykładem zdrowego słodziku jest stewia – nie zawiera ona kalorii i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Właśnie ze stewii mogą korzystać osoby, które cierpię na nadwagę, zmagają się z cukrzycą lub mają problem z atopowym zapaleniem skóry.

Stewia

Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. W wielu krajach jest stosowana zamiast białego cukru. Co ciekawe, w postaci liści, jest nawet o 45 razy słodsza od sacharozy, czyli tradycyjnego cukru. Stosuje się ją z powodzeniem w przemyśle spożywczym i oznacza na opakowaniu jako glikozydy stewiolowe czy rebaudiozyd A.

Erytrytol

Na uwagę zasługuje również erytrytol. Jest to słodzik, który nie podnosi glukoz we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny, dlatego też jest zalecany cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością. Indeks glikemiczny ten substancji wynosi zero. Co ważne, kiedy przygotowujemy jakieś danie i w przepisie znajduje się cukier – biały, brązowy, trzcinowy itd. - możemy go zastąpić 1:1 erytrytolem.

Kto powinien sięgać po erytrytol?

Erytrytol ma bardzo słodki smak, ale nie powoduje problemów z zębami, takich jak na przykład próchnica. Jest polecany osobom, które powinny dbać o to, aby spożywać wyłącznie te produkty, które zawierają niski indeks glikemiczny. Jednak erytrytol sprawdzi się w diecie również zdrowych osób, która nie zmagają się z cukrzycą czy insulinoopornością, ale po prostu chcą ograniczyć cukier w swojej diecie.

Inne naturalne słodziki

Do naturalnych słodzików należy również ksylitol, który znajduje się w korze brzozy czy truskawkach. Zdrowy słodzik to także mannitol z fig i oliwek, a także sorbitol występujący w jabłkach, gruszkach czy brzoskwiniach oraz śliwkach.