Słodki smak jest uwielbiany przez ogromną liczbę osób. Dziś, w XXI wieku, cukier jest obecny niemal wszędzie - w wielu różnych produktach. Nie tylko w słodyczach, ale i w sosach czy gotowych daniach z marketu. Czy warto zmienić niezdrowy cukier na słodzik?
Choć cukier jest bardzo smaczny jest również bardzo niezdrowy, dlatego też powinno się go unikać na co dzień, w innym wypadku niesienie ze sobą niebezpieczeństwo w postaci wielu ciężkich chorób i schorzeń. Kiedy dana osoba zaczyna przesadzać z cukrem, początkowo może mieć problemy w skupianiu się przez dłuższy czas, następnie pojawiają się kłopoty z pamięcią i z nauką, następnie może pojawić się nadwaga, grzybica, próchnica, otyłość, choroby immunologiczne, a także insulinooporność, wreszcie cukrzyca i zespół jelita drażliwego. Właśnie z tego powodu warto zainteresować się naturalnymi słodzikami, które nie podnoszą cukru we krwi, a pozwalają uzyskać smaczne napoje i potrawy.
Jakie są naturalne słodziki? Zdrowym słodzikiem może być na przykład miód czy owoce. Jednak są one bardzo kaloryczne i nie mogą być stosowane przez wiele osób – zwłaszcza tych mających problemy z poziomem cukru we krwi oraz tych osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Natomiast przykładem zdrowego słodziku jest stewia – nie zawiera ona kalorii i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Właśnie ze stewii mogą korzystać osoby, które cierpię na nadwagę, zmagają się z cukrzycą lub mają problem z atopowym zapaleniem skóry.
Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. W wielu krajach jest stosowana zamiast białego cukru. Co ciekawe, w postaci liści, jest nawet o 45 razy słodsza od sacharozy, czyli tradycyjnego cukru. Stosuje się ją z powodzeniem w przemyśle spożywczym i oznacza na opakowaniu jako glikozydy stewiolowe czy rebaudiozyd A.
Na uwagę zasługuje również erytrytol. Jest to słodzik, który nie podnosi glukoz we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny, dlatego też jest zalecany cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością. Indeks glikemiczny ten substancji wynosi zero. Co ważne, kiedy przygotowujemy jakieś danie i w przepisie znajduje się cukier – biały, brązowy, trzcinowy itd. - możemy go zastąpić 1:1 erytrytolem.
Erytrytol ma bardzo słodki smak, ale nie powoduje problemów z zębami, takich jak na przykład próchnica. Jest polecany osobom, które powinny dbać o to, aby spożywać wyłącznie te produkty, które zawierają niski indeks glikemiczny. Jednak erytrytol sprawdzi się w diecie również zdrowych osób, która nie zmagają się z cukrzycą czy insulinoopornością, ale po prostu chcą ograniczyć cukier w swojej diecie.
Do naturalnych słodzików należy również ksylitol, który znajduje się w korze brzozy czy truskawkach. Zdrowy słodzik to także mannitol z fig i oliwek, a także sorbitol występujący w jabłkach, gruszkach czy brzoskwiniach oraz śliwkach.