Zdrowa Żywność

Słonecznik łuskany i pestki dyni to skarbnica witamin i minerałów. Te niepozorne ziarna kryją w sobie bogactwo najcenniejszych składników i są zdrowym zamiennikiem dla słodyczy i czipsów. Mają zbawienny wpływ nie tylko na zdrowie, ale i urodę, zapewniając piękny wygląd paznokci, włosów i skóry. Jak wykorzystać te pyszne pestki w kuchni?

 

Słonecznik łuskany – właściwości zdrowotne pestek

Słonecznik łuskany zawiera przede wszystkim aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do zachowania równowagi organizmu. Regularne spożywanie ziaren słonecznika chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, obniża poziom cholesterolu i wpływa korzystnie na płodność. Dzięki obecności cynku mogą stanowić wsparcie w profilaktyce niedokrwistości. Ze względu na obecność witaminy E te smaczne ziarna neutralizują działanie wolnych rodników, opóźniając proces starzenia się skóry.

Nie wiesz, ile kosztuje słonecznik łuskany? Cena tego produktu to w zależności od producenta od 4 do 7 złotych za 500 g.

Pestki dyni – właściwości zdrowotne ziaren

Pestki dyni podobnie, jak słonecznik mają pozytywny wpływ na męski układ rozrodczy (głównie za sprawą cynku i witaminy E określanej mianem witaminy płodności). Obecność cynku zapewnia też mocne włosy, paznokcie i wspiera układ immunologiczny. Za sprawą wysokiej zawartości białka (aż 29,8 g na 100 g) po pestki dyni powinny sięgać codziennie osoby będące na diecie bezmięsnej.

Z kolei witamina A zapewnia prawidłową pracę błon śluzowych i naczyń krwionośnych. Witaminy z grupy B zapewniają utrzymanie równowagi psychicznej i prawidłowy wzrost. Pestki dyni zawierają też fitoestrogeny, dzięki którym łagodzą dokuczliwe objawy menopauzy u kobiet, takie jak niespodziewane napady gorąca, czy silne bóle głowy. To nie koniec zalety tych ziaren. Chrupanie pestek dyni może uchronić Cię przed anemią.

Zastanawiasz się, ile kosztują pestki dyni (łuskane)? Za opakowanie o pojemności 500 g zapłacisz od 14 do 18 złotych.

Jak wykorzystać pestki dyni i słonecznik łuskany w kuchni?

Zarówno pestki dyni, jak i słonecznik łuskany znakomicie sprawdzą się jako dodatek do porannego musli. Możesz też wykorzystać ziarna do przyrządzenia domowej roboty granoli. Jeśli chodzi o dania obiadowe pestki dyni i słonecznika fantastycznie komponują się z lekkimi sałatkami np. oliwkami, pomidorem, rukolą i ogórkiem. Mogą też urozmaicić smak potraw na bazie makaronu. Warto dodać kilka ziaren do makaronu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Wielu amatorów gotowania używa pestek do dekoracji zup typu krem, szczególnie zupy marchewkowej, brokułowej, czy z pora i cukinii. Jeśli chcesz kupić łuskany słonecznik lub pestki dyni, zapoznaj się z ofertą naszego sklepu internetowego Frutavita.pl. W skład naszego asortymentu wchodzi zdrowa żywność od zaufanych i sprawdzonych dostawców. Sprawdź już teraz, co dla Ciebie przygotowaliśmy.