Zdrowa Żywność

cynk

Cynk to niepozorny, ale niezwykle ważny pierwiastek – wspiera odporność, kondycję skóry i sprawność umysłu. Mimo to wiele osób nieświadomie zmaga się z jego niedoborem, co może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Czy Twojemu organizmowi brakuje cynku? Jakie czynniki zaburzają jego wchłanianie? Poznaj sposoby na utrzymanie prawidłowego poziomu tego minerału.

 

Wchłanianie cynku – czy grożą Ci zaburzenia homeostazy?

Naukowcy ustalili, że cynk jest wchłaniany w jelicie cienkim. Niestety, nasz organizm nie potrafi magazynować tego pierwiastka, co oznacza, że musi być on dostarczany wraz z pożywieniem – w przeciwnym przypadku narażamy się na jego niedobór. Za homeostazę cynku, czyli mechanizm regulujący poziom substancji odżywczych, odpowiadają wątroba, trzustka i jelito cienkie. WHO podkreśla, że co trzeci mieszkaniec naszej planety jest zagrożony niedoborem cynku, a do obniżenia jego stężenia mogą prowadzić liczne czynniki, w tym:

  • stosowanie antykoncepcji hormonalnej,
  • niedożywienie,
  • przewlekła biegunka i choroby przewodu pokarmowego,
  • nadużywanie alkoholu,
  • antybiotykoterapia,
  • przewlekły stres,
  • podeszły wiek.

Długotrwały niedobór cynku może prowadzić do licznych zaburzeń zdrowotnych – od problemów z płodnością, przez alergie i depresję, aż po chorobę Alzheimera, miażdżycę i udar.

Czy to niedobór cynku? Objawy, które powinny zwrócić Twoją uwagę

Osoby, które zmagają się z niedostatecznym stężeniem cynku, bardzo często nie zdają sobie sprawy, że ten problem ich dotyczy. Główną przeszkodą w prawidłowym zdiagnozowaniu zaburzeń homeostazy tego pierwiastka jest brak badania, które jednoznacznie określałoby jego poziom w organizmie. Do celów diagnostycznych wykorzystuje się wyniki fosfatazy alkalicznej oraz analizę charakterystycznych objawów, które mogą świadczyć o niedoborze, takich jak:

  • nadmierne wypadanie włosów,
  • trądzik, przesuszona skóra lub łojotokowe zapalenie skóry,
  • pogorszenie węchu i smaku,
  • białe plamki lub smugi na paznokciach,
  • częste infekcje,
  • niedobory innych substancji odżywczych.

Jak w prosty sposób poprawić wchłanialność cynku?

Dobrym sposobem na poprawienie przyswajalności cynku jest wzbogacenie codziennej diety o czerwone mięso, jaja, warzywa strączkowe, orzechy i nasiona. Cynk pochodzenia zwierzęcego jest lepiej przyswajalny niż pierwiastek występujący w roślinach. Wystarczy wypracować kilka dobrych nawyków, dzięki którym mamy szansę na poprawę wchłanialności cynku. Warto ograniczyć spożywanie produktów, które podrażniają przewód pokarmowy. Niektórzy źle tolerują zboża, a inni białko. Przed jedzeniem można wypić szklankę wody z dodatkiem soku z cytryny, a ostatni posiłek spożywać na 3–4 godziny przed snem. Jeśli to nie pomoże, warto rozważyć suplementację – preparaty z cynkiem kupisz w dobrych sklepach: https://mybionic.pl/.

Czy to dobry moment, by rozpocząć suplementację cynku?

Suplementacja cynku może poprawić jakość życia u osób borykających się z częstymi infekcjami, nadmiernym wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, nadwagą lub otyłością. Preparaty zawierające cynk mogą być wykorzystywane pomocniczo w leczeniu chorób skóry, niedoczynności tarczycy, zaburzeń trawienia, a także chorób autoimmunologicznych. Dzienne dawki cynku nie powinny przekraczać 30 mg.