Zdrowe Żywienie

W walce o lepszą kondycję

Niejednokrotnie podczas rutynowych czynności, takich jak wchodzenie po schodach czy bieg do autobusu, dostajemy za...

Sport / Rekreacja

Jakie suplementy są najlepsze dla sportowców?

Pojęcie suplementacji w odniesieniu do sportowców nabrało we współczesnej rzeczywistości bardzo szczególnego znaczenia. Na ry...

Dieta / Odchudzanie

Kosmetyki

Zdrowie / Uroda / Ciało / Umysł

Infekcje gardła w oczywisty sposób są niezbyt przyjemną sprawą. Na szczęście istnieją pewne naturalne składniki, które pomagają w ich zwalczaniu. Co więcej – pomagają również im zapobiegać! O czym mowa? O witaminach i mikroelementach.


Witamina C – królowa odporności

Na odporność organizmu składa się wiele czynników i jedna witamina nie zapewni „nietykalności”. Nie zmienia to jednak faktu, iż obecność witaminy C w diecie ma niebagatelny wpływ na to, na ile mogą się nas imać wszelkiego typu choroby. Po prostu jej brak znacząco osłabia układ odpornościowy.

Dobre „zaopatrzenie” organizmu w kwas askorbinowy (a więc w omawianą witaminę C), poprawia procesy przeciwdziałania infekcjom wirusowym. Zarówno tym pospolitym (jak grypa), jak i bardziej dokuczliwym. Zapobieganie to jedno, jeśli jednak wirusy zaatakują już organizm i doprowadza do choroby, obecność witaminy C sprawia, że wolniej się one namnażają.

Wartą odnotowania ciekawostką jest fakt, że u osób regularnie dbających o odpowiednią dawkę witaminy C w diecie (czy to w pokarmach naturalnych, czy w postaci suplementów diety, zaobserwowano szybsze wychodzenie ze stanów chorobowych. Co ważne – dotyczy to zarówno infekcji, jak i zwykłych przeziębień.

 

Źródła witaminy C

Kwas askorbinowy można dostarczać z naprawdę wielu źródeł. Papryka, pomidory, kiwi, pigwa, jeżyny, ziemniaki czy wszelkiego typu cytrusy to tylko część spośród możliwych źródeł.

Cennymi źródłami witaminy C są również hibiskus i owoce dzikiej róży. Oba są o tyle warte odnotowania, że można je spożywać w formie herbatek, co w przypadku infekcji przy okazji pozwoli nawilżyć gardło.

 

Beta-karoten na wzmocnienie

Obok kwasu askorbinowego warto też wspomnieć o beta-karotenie, dzięki któremu organizm wytwarza witaminę A. Ta z kolei znacząco wpływa na odporność dróg oddechowych, w szczególności zmniejszając ryzyko wystąpienia infekcji. To natomiast ma niebagatelne znaczenie dla osób, które często dotyka ból gardła.

Dlaczego jednak wspominamy o beta-karotenie, a nie od razu o witaminie A? Otóż organizm ludzki świetnie sobie radzi z magazynowaniem dużych ilości prowitaminy A (czyli beta-karotenu), trochę słabiej z jej gotową formą. Co więcej, źródła beta-karotenu zazwyczaj są bogate w cały szereg innych witamin oraz substancji o właściwościach przeciwzapalnych.

Gdzie szukać beta-karotenu? Między innymi w marchwi, szpinaku, chlorelli, brokułach czy w miąższu dyni.

 

Witamina B6

Zdecydowana większość przypadków bólu gardła związanych jest z infekcjami. By je zwalczyć niezbędne są przeciwciała. W ich produkcji przydatna, a wręcz niezbędna, okazuje się witamina B6.

Gdzie jej szukać? Między innymi w bananach, ziemniakach, fasolce szparagowej, soi, grochu oraz pestkach dyni. Całkiem dobrym źródłem okazują się też wszelkiego typu kasze (zwłaszcza gryczana), ryż czy otręby.

 

Szybkie uzupełnienie braków

Choć wymienione witaminy są dostępne w standardowych pokarmach, nie zawsze tryb życia sprzyja prawidłowej diecie. W takich sytuacjach warto pomyśleć o uzupełnianiu braków odpowiednimi suplementami. Oczywiście warto przy tym zainteresować się ich składem i dobrać taki, który najlepiej uzupełni niedobory.

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Zmień obrazek

Zdrowie, Ciało, Umysł

Ostanio komentowane

Skóra, Włosy, Paznokcie

SPA / Basen / Sauna

Wizyta w spa

Ostatnio na topie pojawił się nowy sposób na spędzenie chwil relaksu w malowniczym plenerze, w ...

Więcej w: Wyjdź z domu

Fitness, Ćwiczenia, Joga Pilates