Odżywianie i Dieta - Książki

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Autor: Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow

Wydawca:: PZWL

Rok: 2012


Książka Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia.
Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie.


W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.


SPIS TREŚCI

1. Wstęp

2. Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych

2.1. Mleko i przetwory mleczne

2.2. Jaja

2.3. Mięso i przetwory mięsne

2.4. Ryby i przetwory rybne

2.5. Tłuszcze

2.6. Produkty zbożowe

2.7. Warzywa i przetwory warzywne

2.8. Owoce i przetwory owocowe

2.9. Orzechy

2.10. Nasiona i ziarna

2.11. Cukier i wyroby cukiernicze

2.12. Napoje

2.13. Pozostałe produkty

3. Tabele składu i wartości odżywczej potraw

3.1. Zupy

3.2. Potrawy rybne

3.3. Potrawy mięsne

3.4. Potrawy warzywno-mięsne

3.5. Potrawy z warzyw

3.6. Potrawy z kasz, mąki i ziemniaków

3.7. Potrawy z jaj

3.8. Desery

4. Uzupełnienie – zawartość wybranych składników odżywczych w produktach spożywczych

4.1. Zawartość jodu

4.2. Zawartość witaminy B6

4.3. Zawartość folianów

4.4. Zawartość witaminy B12

5. Zawartość składników mineralnych w naturalnych wodach mineralnych, wodach źródlanych, wodach stołowych i wodach leczniczych

6. Receptury potraw

7. Piśmiennictwo

8. Skorowidz