Odżywianie i Dieta - książki

Odżywianie i Dieta - Książki

Dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białko tłuszcz, węglowodany, sacharoza, błonnik pokarmowy, cholesterol, kwasy tłuszczowe wybrane składniki mineralne i witaminy)

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Autor: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda
Rok wydania: 2005

Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białko tłuszcz, węglowodany, sacharoza, błonnik pokarmowy, cholesterol, kwasy tłuszczowe wybrane składniki mineralne i witaminy) w produktach spożywczych i potrawach wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia.

 

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

Suplementy Zywnościowe Dla Sportowców

Suplementy Zywnościowe Dla Sportowców
Autor: Frédéric Delavier, Michael Gundill
wydawnictwo: Aha!
Rok wydania: 2010

Podniesienie wytrzymałości.

Jaki preparat wybrać? Po pierwsze, należy określić niezbędne cechy potrzebne do wykonywania konkretnej aktywności fizycznej (wytrzymałość, siła, szybkość itd). Następnie wybrać z nich te, które nas ograniczają (brak wytrzymałości, siły, szybkości).

 

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

Zasady żywienia Planowanie i ocena Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

Zasady żywienia Planowanie i ocena Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
Autor: Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Halina Turlejska
Wydawca:  WSiP
Rok: 2013

Podręcznik do nowej podstawy programowej zgodnej z reformą 2012.

Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego.

 

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

Psychologia odżywiania się

Psychologia odżywiania się
Autor: Jane Ogden
wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rok wydania: 2011

Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.

Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego.

 

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Autor: Hanna Maria Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow

Wydawca:: PZWL

Rok: 2012


Książka Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia.
Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie.

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się.  Potrzeby żywieniowe  Plan odżywiania

Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się
Autor: Urszula Mijakoska
Wydawnictwo: Edgar
Rok wydania: 2012

Na świecie istnieje kilkaset rodzajów diet odchudzających i wszystkie zapewniają, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki tym razem już na zawsze stracisz zbędne kilogramy. Jaka bywa rzeczywistość, wszyscy wiemy: albo brak efektów, albo utrata wagi i szybko następujący po niej efekt jo-jo. A w konsekwencji – kolejna dieta cud. Chcesz przerwać to błędne koło? Sięgnij po poradnik z unikalnym programem diet coachingu. Rozpocznij świadome odżywianie i zmień swoje życie już dziś!

 

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

Podstawy żywienia i dietoterapia

Podstawy żywienia i dietoterapia
Autor: Nancy J. Peckenpaugh, red. wyd. pol. Danuta Gajewska
Wydawca: Elsevier Urban & Partner
Rok: 2011

Podręcznik Podstawy żywienia i dietoterapia Peckenpaugh jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.

W publikacji Podstawy żywienia i dietoterapia:

  • fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych
  • zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych
  • leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów
  • profilaktyka i leczenie otyłości
  • ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające
  • tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.


Książka Podstawy żywienia i dietoterapia przydatna jest nie tylko lekarzom czy dietetykom, ale również osobom, które się odchudzają.

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

100 najważniejszych składników codziennej diety

Czy wiesz co jesz? 100 najważniejszych składników codziennej diety
Autor: Siegfried Schlett
wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2008

Które z substancji są absolutnie niezbędne w zdrowej i urozmaiconej diecie?
Jak konkretnie działają na nasz organizm? W jaki sposób zestawiać różne produkty, aby odżywiać się prawidłowo?

 

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

Odżywianie dla zdrowia - Paul - Pitchford

Odżywianie dla zdrowia
Autor: Paul Pitchford
Wydawnictwo: Galaktyka
Rok wydania: 2008

To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki. To pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja tego rodzaju, tak szeroko omawiająca zagadnienie zdrowego odżywiania!

Więcej…

Odżywianie i Dieta - Książki

Jesteś tym co jeszAutor: Gillian McKeith
Wydawnictwo: REBIS
Rok wydania: 2005

Ponad 2 miliony sprzedanych egzemplarzy w Wielkiej Brytanii

Doktor Gillian McKeith osiągnęła niewiarygodne rezultaty, odmieniając nawyki żywieniowe najgorzej odżywiających się Brytyjczyków. Dzięki tej książce poznasz tajemnice jej fantastycznej diety i zmienisz swoje życie będziesz zdrowszy i szczęśliwszy.

 

Więcej…