Zdrowe Żywienie

Sól jest niezbędna do życia

Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. ...

Sport / Rekreacja

Jakie suplementy są najlepsze dla sportowców?

Pojęcie suplementacji w odniesieniu do sportowców nabrało we współczesnej rzeczywistości bardzo szczególnego znaczenia. Na ry...

Dieta / Odchudzanie

Kosmetyki

Odżywianie i Dieta - Książki

Podstawy żywienia i dietoterapia

Podstawy żywienia i dietoterapia
Autor: Nancy J. Peckenpaugh, red. wyd. pol. Danuta Gajewska
Wydawca: Elsevier Urban & Partner
Rok: 2011

Podręcznik Podstawy żywienia i dietoterapia Peckenpaugh jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.

W publikacji Podstawy żywienia i dietoterapia:

  • fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych
  • zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych
  • leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów
  • profilaktyka i leczenie otyłości
  • ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające
  • tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.


Książka Podstawy żywienia i dietoterapia przydatna jest nie tylko lekarzom czy dietetykom, ale również osobom, które się odchudzają.

Dzięki niej będą mogły zapoznać się ze zdrowym stylem życia oraz odżywiania.



SPIS TREŚCI

Część 1. Nauka o żywieniu i chorobie
Rozdział 1. Żywienie w wymiarze społecznym
Rozdział 2. Węglowodany, białka i tłuszcze: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach
Rozdział 3. Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach: witaminy, minerały i fitozwiązki
Rozdział 4. Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i w chorobie
Część 2. Choroby ostre i przewlekłe
Rozdział 5. Insulinooporność i zespół metaboliczny
Rozdział 6. Otyłość i redukcja masy ciała
Rozdział 7. Choroby układu sercowo-naczyniowego
Rozdział 8. Cukrzyca
Rozdział 9. Choroby nerek
Rozdział 10. Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych
Część 3. Problemy w promocji zdrowia i terapii chorób w różnych okresach życia
Rozdział 11. Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i w chorobie
Rozdział 12. Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia
Rozdział 13. Żywienie osób dorosłych
Rozdział 14. Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej
Rozdział 15. Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej

 

Tematy:

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Zmień obrazek

Zdrowie, Ciało, Umysł

Ostanio komentowane

Skóra, Włosy, Paznokcie

SPA / Basen / Sauna

Wizyta w spa

Ostatnio na topie pojawił się nowy sposób na spędzenie chwil relaksu w malowniczym plenerze, w ...

Więcej w: Wyjdź z domu

Fitness, Ćwiczenia, Joga Pilates

Polecamy