Zdrowa Żywność

Kapusta gości na naszych stołach już od setek lat.  Zadomowiła się u nas  już już w XIV wieku. Już wówczas znane były również jej prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść kapustę? Jak ją przyrządzić, by wpływała pozytywnie na nasze zdrowie? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na te pytania.

 

Kapusta została sprowadzona do Europy przez Hunów i Mongołów, którzy najeżdżali te tereny przed wieloma wiekami jeszcze w czasach starożytnych. Zarówno starożytni Grecy, jak i Rzymianie cenili jej właściwości – traktowali ją jako lek łagodzący obrzęki i poprawiający stan organizmu przy wielu dolegliwościach. Przy tamtejszym stanie wiedzy medycznej, kapusta uchodziła za jeden z uniwersalnych medykamentów.

 

Warto pamiętać o tym, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w kapuście surowej, dlatego aby zachować dobre zdrowie warto od czasu do czasu zjeść ją jako dodatek do obiadu. Tutaj idealnie nada się surówka z białej kapusty, która doskonale wpływa na poprawę kondycji błony śluzowej przewodu pokarmowego. Może także pomóc w likwidacji zaparć i przynieść ulgę podczas zgagi.

Kapustę można nie tylko jeść, ale i stosować w kosmetyce. Okłady z liści pozwalają na poprawę kondycji cery, paznokci i włosów. Maseczka z surowej kapusty regeneruje twarz i oczyszcza skórę. Sok ze świeżych liści to doskonałe lekarstwo w walce z dolegliwościami wątroby oraz przy chorobie wrzodowej, cukrzycy i wielu innych schorzeniach. Można też za jej pomocą zrobić płukanie gardła, które zniweluje odczuwanie bólu w trakcie chorób górnych dróg oddechowych.

 

Jeśli chcemy przyrządzić kapustę np. po to, by zrobić gołąbki. należy pamiętać, aby gotować ją bez żadnego przykrycia, bowiem wówczas para wodna sprawi, że nabierze ona delikatności.

 

Oprócz tego warto wspomnieć o zdrowotnym działaniu kapusty kiszonej, która dzięki swoim właściwościom regeneruje działanie całego organizmu - oczyszcza i regeneruje układ pokarmowy. Ma również działanie bakteriobójcze – dzięki zawartym enzymom ułatwia trawienie tłuszczów i błonnika. Jedzenie kapusty kiszonej to jeden z elementów detoksu całego organizmu.

 

Tematy: