O cennych dla organizmu właściwościach cynku nie mówi się wiele, a szkoda! Jeżeli zabraknie go w twojej diecie, możesz o wiele łatwiej łapać infekcje, odczuwać ciągłe przemęczenie, brak apetytu, a także ucierpi na tym kondycja włosów i paznokci. Jakie wobec tego są cenne właściwości cynku, które są tak ważne dla zdrowia?
Cynk – skarb dla organizmu
Rolę cynku w organizmie trudno przecenić. Znajdziemy go w takich produktach, jak wątróbka, migdały, pestki dyni, czekolada i groszek. Zazwyczaj nie jadamy ich zbyt często, dlatego w organizmie mogą pojawić się niedobory. A za co dokładnie odpowiada cynk?
To niezwykłe, że cynk wspomaga tak wiele ważnych procesów!
Cynk a poczucie smaku
Niedobory cynku mogą się objawić między innymi osłabieniem poczucia smaku lub jego całkowitym zaburzeniem. W ustach może się też pojawić metaliczny posmak. Niedobory cynku, które są tego przyczyną, bywają różne. Nie jest on dobrze wchłaniany przez organizm, zwłaszcza, jeżeli spożywamy produkty bogate w błonnik (np. otręby), cukier, alkohol. Z niedoborem cynku mają problem osoby z chorobami układu pokarmowego, osoby na dietach odchudzających, kobiety ciężarne, a także ci, którzy jadają zbyt dużo słodyczy lub spożywają za dużo alkoholu.
Choć w naszym organizmie mamy zaledwie 1,5–2,2 grama cynku, jego rola jest znacząca! Dbajmy więc o dietę bogatą w cynk na co dzień, aby cieszyć się pełnią zdrowia i smaku.