Odchudzanie / Dietetyka

Choroby nowotworowe budzą w wielu z nas ogromne przerażenie. Dla wielu osób informacja o ich wykryciu brzmi jak wyrok śmierci. Nic dziwnego, że profilaktyka ma w ich przypadku coraz większe znaczenie. Liczne kampanie zachęcają do prowadzenia zdrowego stylu życia oraz rezygnacji z palenia papierosów. Coraz więcej uwagi poświęca się również żywności, a w szczególności tym produktom, które mogą hamować choroby nowotworowe lub dawać dodatkową ochronę przed nimi.

Dzięki licznym badaniom udało się potwierdzić, że istnieje spora grupa pokarmów, dzięki którym ryzyko wystąpienia raka znacznie się zmniejsza. Jakie produkty zatem warto włączyć do swej diety? Jak mogą się one sprawdzić w walce z nowotworami? Jak się okazuje wystarczą niewielkie dodatki, by znacznie poprawić swą formę i zmniejszyć ryzyko choroby.

 

Wiadomo, że zdrowa dieta nie może się obyć bez świeżych warzyw i owoców. One też mają ogromne znaczenie w diecie antynowotworowej. Znajdujące się w nich witaminy A oraz C są silnymi przeciwutleniaczami, a beta-karoten zapewnia dodatkową ochronę płucom. Marchew, brokuły oraz melony to produkty, które z pewnością warto włączyć do swej diety. Cudowne działanie ma też czosnek, znany jako pogromca bakterii, wirusów oraz komórek nowotworowych. Znajdująca się w nim siarka pozwala na skuteczną walkę z toksynami i wolnymi rodnikami, dodatkowo witaminy i składniki mineralne znajdujące się w czosnku skutecznie wspierają naturalną odporność organizmu.

 

Dieta antyrakowa powinna też uwzględniać tak doskonałe źródło białka, jakim jest soja. Jest ona szczególnie zalecania paniom, gdyż badania potwierdziły jej skuteczność w ochronie przed zachorowaniem na rakiem sutka. Inne składniki zdrowej diety, dzięki którym można zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej to naturalny jogurt, który dzięki żywym kulturom bakterii chroni przed rakiem jelito grube. Warto też wzbogacić swe menu o ziarna sezamu oraz słonecznika, w których znajdują się przydatne w walce z rakiem minerały: selen oraz cynk, wspierane przez równie ważną witaminę E.